- Hoewel het aantal actieve bedrijven nog steeds hoger ligt dan vorig jaar, is er in november een forse stijging van het aantal faillissementen te zien.
- Met name in het midden- en kleinbedrijf is de situatie moeizaam; zzp’ers gaan dan juist weer zelden failliet.
- Een sector die het relatief goed doet is de beveiligingsbranche: het aantal particuliere beveiligingsbedrijven steeg in een jaar tijd van 6.528 naar 9.224.
- Lees ook: Deze 20 bedrijfssectoren krijgen veel last van druk op de winstmarge in 2023
In november was er een forse stijging te zien van het aantal faillissementen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, dat blijkt uit een rapportage van de Kamer van Koophandel. Het aantal actieve bedrijven ligt nog wel hoger dan een jaar geleden; er zijn 122.633 ondernemingen bij gekomen.
In totaal gingen in november 176 bedrijven failliet, tegen 124 een jaar eerder. Daarmee ligt het aantal faillissementen wel 5 procent lager dan in oktober, al stijgt het aantal faillissementen onder mkb-bedrijven al sinds augustus. De beveiligingsbranche daarentegen groeide in een jaar tijd gestaag door.
Ook onder zzp’ers zijn weinig faillissementen: het aantal zelfstandigen dat failliet ging bleef in november stabiel.
Joris Knopen, hoogleraar aan de Tilburg University, legt in een toelichting uit dat zzp’ers lage vaste kosten hebben. “Ze hebben bijvoorbeeld geen bedrijfspand of voorraden en per definitie geen personeel. Zzp’ers gaan daarom zelden failliet. In het mkb is de situatie duidelijk anders en de kwetsbaarheid dus groter.”
Waar het in ieder geval zeker goed gaat is de beveiligingsbranche, een sector die volgens de KVK-gegevens nu floreert.
Sinds vorig jaar steeg het aantal particuliere beveiligingsbedrijven van 6.528 naar 9.224. Die stijging komt onder andere doordat in november dit jaar het aantal stoppers vrijwel gelijk bleef, maar het aantal startende bedrijven verdubbelde op jaarbasis.
Er zou met name behoefte aan beveiliging zijn op bouwplaatsen en bij evenementen, aldus de KVK. Ook neemt de vraag naar beveiligers toe bij asielzoekerscentra en in de geestelijke gezondheidszorg.